Renkli Cam

Renkli camlar 

Renkli camların bronz, yeşil, mavi ve füme gibi renkleri bulunuyor. Kaplamalı camlar ile ayna imalatında alt cam olarak da kullanılmakta. Kenar işleme edilebilir ve tek cam olarak kullanılabilir. Renkli cama ikinci yapılacak prosedür yalıtım camı ünitesi, temperli cam, lamine cam, kısmi temperli cam, bombeli cam, kaplamalı cam, emaye cam, ayna üretilmektedir.

Renkli camlar ilk defa tahmini değerlere göre 12 yüzyılda ortaya çıkmış olduğu düşünülmektedir. Tarihi bazı kaynaklar ve kazılar sonucunda renkli camların ortaya çıkış süresinin 12. Yüzyılda ortaya çıktığı ve tarihe dayandığı kanıtlanmıştır.

Renkli camı kısaca özetlersek eğer, ergitme prosedürü öncesinde, cam harmanına renklendirici bileşenlerin ilave edilmesi ile harmandan renkli camlardır. Değişik renklerde olan camlar, yalıtım camlar ile yalınkat camı gibi çok düşük yansıtmalı güneş kontrolü ile kazanç sağlayabilirken, ısı ve güneş kontrol kaplamaları camlar ile ayna üretiminde alt cam olarak da kullanılabilir.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Genel olarak giydirme cepheli konut dışında olan güneş kontrolünün gerektiği tüm işlemlerde; duvar önlerinde, pencerelerde, parapetlerde, çatı ışıklıkları ve korkuluklar gibi yerler kullanım alanıdır.

Ayrıca raf, masa, sehpa, kapı, duş kabini ve ara bölme camı olan dekorasyonlarda da kullanılmaktadır.

Renkli cam elde edebilmek işin camın maddesine çok az bir miktarda bakır, demir, kobalt vs. bileşenleri ilave edilmelidir. Renkli camlar içerden dışarısını gösterir, dışarıdan içerisini göstermez. Yüzeyleri çok ince bir gümüş tabakayla kaplanarak hazırlanan camlardır. Renkli camlar genellikle vitray adlanan sanat dalında da kullanılmaktadır.

Renkli Cam Nasıl Yapılır?

Camın renkli bir hal alabilmesi için renklendirme işlemi yapılması gereklidir. Genellikle dekoratif cam eşyalarda renkli olması nesnenin değerini bir miktar arttırmaktadır. Renkli camlar nasıl yapılır, sorusunun cevabı aslında çok basittir. Cama alabilmek için iki yol kullanılmaktadır. Bunlar püskürtme ve baskı diye adlandırıyor. Bu iki yöntem ile cama istediğimiz rengi verebiliriz. Fakat camın boya ile temberlenmesi gerekmektedir. Bu camlar 550 derecelik fırınlarda tam olarak 1,5 saat bekletilir ve ardından ısı aniden 55 dereceye kadar yükseltilir.

Hemen Ara
Navigasyon