Son zamanlarda dijital baskı teknolojisinin gelişmesi ile beraber, dijital baskı dekorasyon maksadı ile de kullanılmaya başladı. Yurt dışında birçok farklı örneklerini gördüğümüz ev ve iş yerlerinde, bu teknoloji yardımı ile oldukça güzel baskılar görmeye başladık. Özellikle cam, dolap kapaklarına ve duvar kağıtlarına uygulanan dijital baskı, asma tavan ve laminant döşemelerde de kullanılmaya başladı. Bu makalemizde sizlere kalıcılığını koruyan dijital baskının nasıl yapılacağını anlatacağız.
Cam üzerine dijital baskı yapıldığı zaman özellikle de camın yüzey noktasında gerilimi azaltılıp uv boyanın cama geçmesi gibi birçok kimyasal prosedürlerden geçirilir. Bu prosedürlerden sonra uv dijital baskı aracı ile baskı yapılabilir ve bu baskının çeşitleri aşağıda gösterilmiştir.
Cama ters olarak yapılan baskının ardından üzerine kişinin isteğine uygun olarak beyaz döşeme geçilir ve sonrasında da koruyucu bileşenler ile kaplanmış olan cam, çizilmeye ve aşınmaya dayanıklı hale gelir. Burada en mühim husus ortamda toz parçacıklarının olmaması, un lambaların da kurutma gücünün en yüksek seviyede olmasıdır. Bunun ardından baskı yapılmış olan mahsul dayanıklılık testlerinden geçirilir, eğer gerekirse boyanın hususiyetlerine göre fırınlama yapılarak, boyanın ve koruyucu malzemelerin tam olarak geçmesini sağlar. Özellikle de burada dikkat edilmesi gereken unsur kullanılacak olan UV boyasının bu işe tam olarak uygun olup olmadığını belirlemek. Benim sizlere tavsiyem baskıdan önce boyanın teknik koşul namesine sahip olmanız ve garanti belgesini şirketten almanızdır. Uygun boya ve bileşenler ile iç mekanlarda 20-30 sene, dış mekanlarda ise 10 seneye kadar garantili ürünler alınabilmektedir. Son zamanlarda yeni teknoloji ile üretilen camlar baskı yapılmadan ve zarar edilmeden ısıtılarak alınmaktadır. Yeni üretilen hususi kaplamalar sayesinde hiçbir şekilde cam üzerine uygulanan dijital baskıların içi ve dışı zarar almamaktadır.
Dijital baskıdan, açık hava reklamcılığında da sıklıkla kullanılıyor ve reklam tanıtımı maksadı ile küçük ya da büyük afişle, billboard, araç üzeri giydirmeler vs. gibi malzemelerin yapılması zamanı kullanılan baskı çeşitlerinden biridir.